Fleksija kralježnice – postoji li opasnost?

Repetitivna lumbalna fleksija nije opasna. Svi stručnjaci koji nalažu navedeno uglavnom citiraju radove od McGilla gdje je isključen faktor okolne muskulature i ljudski faktor, doslovno u njegovim istraživanjima testirane su samo kosti kralježnice pod opterećenjem. Kada se u naveden faktor doda čovjek i fleksibilna jaka mišićna struktura, slika je potpuno drugačija te ispada kako si čovjek ipak može dopustiti podosta naginjanja tijekom dizanja.
Novija istraživanja pokazala su kako profesionalni biciklisti koji su u zadnjih 5 godina proveli u biciklizmu, imaju gušću strukturu i visinu intervertebralnih diskova, što nam govori kako kontrolirano izlaganje fleksiji kralježnice zapravo dobivamo efekt jačanja, navedeno dobro objašanjava Wolfov zakon.

Kada pričamo o podizanju tereta, kod jednog poznatog istraživanja ispitivane su različite tehnike dizanja opterećenja u ZDRAVIH ispitanika.. Rezultati su pokazali kako nema značajne razlike između tehnika podizanja što se tiče sječnih sila tj. ”shearing forces” na kralježnicu. Zapravo, iako nema značajnih razlika, upravo ”weightlifting” stil podizanja proizveo je najviše takve sile – što ne znači da je opasan, već to možemo gledati kao najefektivniji način jačanja, ako baš želimo u detalj.

Ps. Kada pričamo o ljudima koji su ozljedili kralježnicu te imaju bolne simptome, naravno nije preporučljivo podizanje teškog tereta i saginjanje, vjerujem da takvi to i sami znaju, ali postupno izlaganje opterećenju kako se simptomi smanjuju uvelike će pridonijeti bržoj rehabilitaciji te prevenciji daljnjih tegoba, što psihičkih što fizičkih.

Ne govorimo kako treba maknuti tehniku, ogromna je važnost u držanju tereta što bliže tijelu, pravilnom ”bracingu” i disanju te održavanju ”čvrstine” trupa, pogotovo u sportu, ali također ne smijemo se bojati naginjati i podići teret, jer upravo to nam može pogoršati simptome i ostavljati nas u strahu te tako priječiti u napretku i svakodnevnom životu!

Imaš bolove u kralježnici duže vrijeme? Baviš se sportom gdje je potrebna visok stupanj gibljivosti kralježnice, a isto izaziva bol? Započni jačanje svoje kralježnice osnovnim vježbama i s postepenim progresom!! Ako navedeno želiš raditi što sigurnije i “pod nadzorom” javi nam se za indiviudalno vođene tretmane ili online meeting! Možeš se javiti na instagramu, e-mailom ili nas jednostavno nazovi!
https://www.instagram.com/p/CmYk70RMsfG/

Sviđa ti se članak?
Podijeli dalje.

ČITAJ DALJE