Bol u prednjem dijelu kuka

Imaš ”zategnute kukove”, bol s prednje strane kukova i neznaš kako si olakšati navedenu tvrdoću? pročitaj post!

Pregibači kuka odgovorni su za fleksiju (iliopsoas, rektus femoris, sartorius, tensor fasciae latae (TFL), ono što zapravo rade je privlačenje natkoljenice prema trupu tj. podižu nogu, također pripomažu kod privlačenja trupa prema nogama npr. pri trbušnjacima.

”Tvrdoća” pregibača kukova može dovesti smanjenog opsega pokreta ekstenzije kuka, što može utjecati na performansu i čak stvoriti neka bolna stanja. Način na koji možeš provjeriti imaš li ”zategnute” kukove je Thomasov test, vrlo lako ga možeš izvesti sam. Lezi na prostirku, rukama se primi oko jednog koljena te privuci nogu k sebi, ako druga noga nije ravno na prostirci, smanjen je opseg pokreta ekstenzije te postoji šansa da imaš zategnute kukove. Problem kod ovog testa je što ne uzima u obzir poziciju zdjelice. Istraživanje iz 2016 pokazalo je kako nekontrolirana zdjelica prilikom Thomasovog testa daje lošije rezultate, ali kada je kontrolirana – test postaje validan. Stoga mjerenje manjeg opsega treba se gledati u odnosu na zdjelicu, a ne u odnosu na prostirku, prilikom testa također položaj zdjelice treba biti ravan i jednak. Prilikom pozitivnog testa, tj. kada druga noga ne dotiče tlo, ako je i potkoljenica lagano ispružena tj. ”visi” znači kako je zategnut rektus femoris – pošto je on dio kvadricepsa i hvata se ispod koljena.

Thomasov test, strelica pokazuje razmak između mišića i stola – navedeno ukazuje na pozitivan test.

Zategnutost kukova subjektivan je osjećaj koji sam po sebi, ako ne izaziva probleme, nije štetan.

Naime ako ti zategnutost kukova ne izaziva bol, nema potrebe popravljati navedeno stanje jer neće izazvati veće probleme, ali ako ti izaziva bol, smeta u izvođenju nekog pokreta ili performansi u sportu, posjeti našu instagram stranicu i pogledaj besplatne vježbe koje bi ti mogle pomoći!

Ako te zanima više i želiš unaprijediti svoje performanse ili brže maknuti boli, javi nam se u DM, nazovi nas ili pošalji e-mail!

https://www.instagram.com/p/Cne1GugM4ZX/

Sviđa ti se članak?
Podijeli dalje.

ČITAJ DALJE