Ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Sportaši s ozljedom prednjeg križnog ligamenta (ACL) žele se vratiti sportu što je brže i sigurnije moguće. Ipak, samo 50-60% ozlijeđenih sportaša može se uopće vratiti sportu.

Protokol ubrzane postoperativne rehabilitacije ACL-a dio je dokazanog, predvidljivog procesa rekonstrukcije ACL-a koji omogućuje 85-90% sportaša da se vrate na istu razinu sporta (1). U prosjeku, pacijenti se vraćaju sportu za od prilike 5,2 mjeseca nakon operacije (1).

Što se procesa rehabilitacije tiče, krećete se kroz ACL protokol vlastitim tempom i pustite da kriteriji određuju koliko brzo idete, a ne da slijepo unaprijed očekujete određeni vremenski okvir.

Imamo 5 faza oporavka:

Faza 1: Oporavak od operacije
Faza 2: Snaga i neuromuskularna kontrola
Faza 3: Trčanje, agilnost i doskoci
Faza 4: Povratak svakodnevnom životu i sportu
Faza 5: Prevencija ponovnih ozljeda

5 faza oporavka kroz rehabilitaciju

Glavni kriteriji uključuju: Rano ispravite koljeno (unutar prva 2-3 tjedna), i drži ga ravno. Fleksija može postupno napredovati.

• Koristite bol u koljenima i oticanje koljena kao vodič. Ako jedno ili oboje se povećavaju, koljeno ne podnosi ono što mu radite.

• Tehnika je sve. Obrasci kompenzacije razvijaju se nakon puknuća ACL-a, stoga se usredotočite na točne mišiće i pokrete/biomehanički obrasci su najvažniji.

• Postupno stvarajte velike udarne sile. Zglobne strukture u zglobu koljena trebat će vremena da se prilagode na nastavak trčanja, skakanja i doskoka.

• Dovršite rehabilitaciju ACL-a. Kad se ljudi jednom vrate trčanju bez bolova u koljenima, lako je misliti da je sve gotovo, ali posljednja 1/3 protokola je najvažnija – pomoći smanjiti mogućnost ponovne ozljede, povećati šansu uspješnog povratka sportu i mogućeg smanjenja vjerojatnosti osteoartritisa kasnije.

Kako bi se u potpunosti sigurno vratili bilo sportu ili normalnom životu bez budućih posljedica, definitivno se preporuča pun proces rehabilitacije, stoga vjerujte svom fizioterapeutu kada se preporuča duži oporavak, jer definitivno će se smanjiti šansa ponovne ozljede.

Što se procesa rehabilitacije tiče, krećete se kroz ACL protokol vlastitim tempom i pustite da kriteriji određuju koliko brzo idete, a ne da slijepo unaprijed očekujete određeni vremenski okvir

Sviđa ti se članak?
Podijeli dalje.

ČITAJ DALJE