Bol u ramenu

Bol u ramenu ili subakromijalna bol jedna je od najčešćih tegoba vezanih uz rame, koja obično pogađa aktivne osobe. Stanje, koje je također poznato kao “tendonopatija rotatorne manšete” ili “impingment sindom”, obično počinje podmuklim napadom boli u ramenu.

Dijagnoza se postavlja na temelju povijesti bolnog ramena.

Bol je obično povremena i osjeća se kada se posegne iznad glave i često kada se noću leži na ramenu. Pregledom se vidi bol pri određenim pokretima ramena i na posebnim testovima rotatorne manšete.

Stanje, koje je također poznato kao “tendonopatija rotatorne manšete” ili “impingment sindom”, obično počinje podmuklim napadom boli u ramenu.

Preporuča se fizioterapija pod nadzorom: režim specifičnih vježbi za održavanje pokreta i poboljšanje funkcije rotatorne manšete dovesti će vas do zdravog ramena bez velikih napora ili boli. Postoje dobri dokazi koji upućuju na to da fizioterapija pod nadzorom poboljšava stanje unutar prvih mjesec dana. Resurs za pacijente Britanskog društva za laktove i ramena (BESS) o subakromijalnoj boli ima korisne informacije uključujući pomoćni list naj osnovnijih vježbi i opis vježbi s videozapisima.

Mnogi dokazi, a i nedavna meta analiza, pokazuju nam kako upravo tjelovježba daje prave i bolje rezultate naspram klasičnih metoda fizioterapije u kojima se koristi aparatura.

Sviđa ti se članak?
Podijeli dalje.

ČITAJ DALJE